ptp

Home » » Θα φορολογηθούν επιτέλους οι πλούσιοι; (Χάιντς Ρίχτερ, διαπρεπής γερμανός ιστορικός).

Θα φορολογηθούν επιτέλους οι πλούσιοι; (Χάιντς Ρίχτερ, διαπρεπής γερμανός ιστορικός).

Written By sitemp3 on Minggu, 24 Juni 2012 | 03.04

Συνέχεια της παλιάς ιστορίας χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο Χάιντς Ρίχτερ, διαπρεπής γερμανός ιστορικός και άριστος γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας

Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα, σχολιάζει ο καθηγητής προσθέτοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι να επιχειρήσουν τα δυο πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κρατήσουν ζωντανό το παλιό σύστημα:
«Έχουν δώσει μεγάλες υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορούν να κρατήσουν. Ως προς αυτό δεν θα έχουν μεγάλη ευχέρεια κινήσεων. Η αναίρεση των μέτρων λιτότητας δεν είναι δυνατή. Αμφιβάλω εάν θα γίνει το αποφασιστικής σημασίας βήμα στην Ελλάδα, να φορολογηθούν δηλαδή οι πλούσιοι».

Αυτό θα είναι σύμφωνα με τον ίδιο και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης στην προσπάθειά της να φέρει λεφτά στα κρατικά ταμεία.
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας προϋποθέτει την οικοδόμηση μιας βιομηχανίας η οποία θα είναι και αντάξια του ονόματός της. Το επόμενο βήμα θα ήταν να επαναφέρει σε λογικά όρια τον αριθμό του προσωπικού στον διογκωμένο δημόσιο τομέα, το στρατό και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι αναλογικά ο ελληνικός στρατός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη γερμανική Bundeswehr».


Όσον αφορά το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός:


«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει κάτι που έχουμε δει ήδη δυο φορές στην ελληνική ιστορία. Μια φορά τη δεκαετία του 1960 υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και τον ανένδοτο αγώνα, και η δεύτερη αρχές της δεκαετίας του 1980, μια παρόμοια κατάσταση αλλά με διαφορετική μορφή υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυνηγήσει την κυβέρνηση αυτή».


Κυνήγι και στους δρόμους, ρωτάμε τον κ. Ρίχτερ;


«Ασφαλώς! Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την πλευρά του υποσχέθηκε επίσης πάρα πολλά, θα παρακολουθεί με λαϊκιστικό και δημαγωγικό τρόπο τις εξελίξεις, κατεβάζοντας στους δρόμους τους εξοργισμένους πολίτες. Το ερώτημα είναι εάν η σημερινή ολιγαρχία θα καταφέρει να συνεχίσει να διοχετεύει αυτή την οργή προς τα έξω ή εάν αυτή η οργή των απλών πολιτών στραφεί επιτέλους εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».


Όσον αφορά τη συζήτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, ο καθηγητής είναι επίσης κατηγορηματικός:


«(Τα περιθώρια) είναι μηδενικά. Μπορεί σε ορισμένα σημεία να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις, κάποια βοήθεια, αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι έχουν καταλήξει όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς υπέγραψε την περασμένη χρονιά».


Συνεπάγεται ενδεχόμενη αποτυχία αυτών των συνομιλιών και την κατάρρευση της κυβέρνησης, ρωτάμε τον Χάιντς Ρίχτερ;


«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα την πιέζει ασφυκτικά. Η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει μεγάλο μέρος των προεκλογικών της υποσχέσεων. Και το ερώτημα είναι πότε η λαϊκή οργή θα στραφεί προς τα μέσα, και το τι θα συμβεί μετά, το φοβάμαι».



Πηγή: Deutsche Welle
Share this article :

0 komentar:

Posting Komentar