ptp

Home » » Καταγγέλλουν σχέδιο εγκατάλειψης του αυτοκινητοδρόμου Ε65.

Καταγγέλλουν σχέδιο εγκατάλειψης του αυτοκινητοδρόμου Ε65.

Written By sitemp3 on Senin, 15 Oktober 2012 | 21.18

Πιέσεις να κρατηθεί στην ζωή ο «Άξονας Κεντρικής Ελλάδας» (Ε65) ασκεί η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο, αποκαλύπτοντας ανοιχτά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να καταργήσει την επιδοτούμενη σύμβαση παραχώρησης (οι συμβάσεις του 2007 προέβλεπαν επιδότηση του διοδίου λόγω χαμηλής κυκλοφορίας).

Μολονότι η κυβέρνηση ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, την Δευτέρα ο κ. Γιώργος Περιστέρης, της ΓΕΚ-Τέρνα μίλησε έξω από τα δόντια, σκιαγραφώντας κοντολογίς το «ναυάγιο» του αυτοκινητοδρόμου.

Μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune ο κ. Περιστέρης δήλωσε ότι το υπουργείο σκέφτεται να αποζημιώσει τον ανάδοχο με 1 δις. ευρώ και το έργο να μην γίνει. Όπως είπε το

υπουργείο Ανάπτυξης κινείται χωρίς οικονομική και αναπτυξιακή λογική, καθώς με τα ίδια χρήματα το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και με τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης που όπως είπε κορόιδευε την κοινή γνώμη διατυμπανίζοντας ότι τα διόδια θα μειωθούν με ένα μαγικό τρόπο και τα έργα θα γίνουν. Το αποτέλεσμα ήταν δυόμιση χρόνια να μην έχει γίνει καμία πρόοδος.

«Ακόμα περιμένουμε ένα περίγραμμα λύσης υπό σαφώς πιο δύσκολες συνθήκες και κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδότησή του».

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ-Τέρνα δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ούτε με τους νεότερους χειρισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης που όπως είπε «αντί να πιάσουμε το νήμα της λύσης από εκεί που είχε μείνει πριν την διπλή εκλογική αναμέτρηση και να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο του ΕΣΠΑ για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, ακολουθείται δυστυχώς μία πολιτική μέσω της οποίας το ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανότερο να αναγκαστεί να καταβάλει υπέρογκες αποζημιώσεις, να επιστρέψει κονδύλιο στην Ε.Ε. και τα έργα να μην γίνουν ποτέ».

Οι δηλώσεις του κ. Περιστέρη αντανακλούν τις πιέσεις, τα συμφέροντα αλλά και τις μεγάλες δυσκολίες που υφίστανται στο παρασκήνιο των συμβάσεων παραχώρησης. Αποτελούν συγχρόνως την δημόσια απάντηση της εταιρείας στο σχέδιο της κυβέρνησης να εγκαταλείψει οριστικά τον Ε65 καθώς θεωρείται ένα έργο μη βιώσιμο που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες.

Λάθος χειρισμούς φαίνεται να χρεώνει ο τεχνικός όμιλος και στο θέμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ. «Αντί να προτάσσονται επενδύσεις που θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να εγκριθούν και να παρκάρονται χρήματα ως προκαταβολές χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα, θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα τα οφειλόμενα σε ήδη υλοποιημένες επιδοτούμενες επενδύσεις. Έτσι θα πέσει  ζεστό χρήμα στην αγορά που στενάζει από τα φέσια και θα αποφευχθεί η άμεση απώλεια θέσεων εργασίας από υγιείς επιχειρήσεις που καταστρέφονται από την μη πληρωμή των οφειλομένων».
Share this article :

0 komentar:

Posting Komentar